
UUSI KÄSKY
Johanneksen evankeliumin luku 13:
Kun Juudas oli mennyt ulos, Jeesus sanoi:
"Nyt Ihmisen Poika on kirkastettu, ja Jumala on kirkastettu hänessä.
32. Jos Jumala on kirkastettu hänessä, Jumala on myös kirkastava hänet itsessään ja tekee sen aivan pian.
33. Lapset, vielä vähän aikaa minä olen teidän kanssanne. Te tulette etsimään minua. Ja niin kuin sanoin juutalaisille, niin sanon nyt myös teille: minne minä menen, sinne te ette voi tulla.
34. Uuden käskyn minä annan teille: rakastakaa toisianne. Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toisianne.
35. Siitä kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, että teillä on keskinäinen rakkaus."
(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Joh. 13:31-35)
Uusi käsky
31.Juudas oli nyt poistunut valkeuden vaikutuspiiristä ja häntä ympäröi pimeys. Jeesus oli koko ajan tiennyt, mitä tapahtuisi. Nyt se toteutuisi Jumalan sanan ennustusten mukaisesti. Jeesus näki myrskyn lähestyvän, mutta hän ei paennut. Hän käveli suoraan sitä kohti. Hänet "kirkastettiin", sillä hän oli kuuliainen Isälle ja rakasti häntä. Nyt alkaa Jeesuksen suuri jäähyväispuhe opetuslapsille. Puhe hahmottaa kuvan heidän asemastaan maailmassa Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen, elämää Hengen johdatuksessa.
32.Isä ja Poika kirkastivat toinen toisensa. Vaikka he ovatkin yhtä olemusta, he ovat kuitenkin kaksi persoonaa. Kavalluksen ja ristiinnaulitsemisen jälkeen seuraisi ylösnousemus, ja se olisi Isän sinetti Pojan palvelustehtävälle.
33.Jeesuksen ääni oli ystävällinen. Tunnelma oli hieman keventynyt. Muutaman tunnin kuluttua katkeaisi se yhteys, joka heillä oli ollut Jeesuksen kanssa, eikä milloinkaan enää muodostuisi samanlaiseksi. Mutta se ei merkinnyt, että hän pysyisi ikuisesti poissa heidän luotaan. Heille oli hyödyksi, että hän meni. Lähdettyään hän voisi lähettää heille Puolustajan (16:7). "Lapsukaiset (teknia)" tarkoittaa 'pieniä lapsia' ja on puhutteluna hellyyttä ilmaiseva. Johannes käyttää sanaa evankeliumissaan vain tässä, hänen kirjeissään sen sijaan usein (1 Joh 2:1,12,28; 3:7,18; 5:21).
34.Eräässä mielessä käsky ei ollut uusi. Lähimmäisen rakastamisen vaatimus esiintyy jo Vt:ssa (3 Moos 19:18). Mutta nyt oli tullut uusi innoitus. He olivat nähneet Jeesuksen rakkauden käytännön tekoina. He saisivat nähdä hänen menevän ristiinnaulittavaksi. Sellaisella rakkaudella heidänkin tulisi rakastaa. Nämä sanat eivät tarkoita niinkään lähimmäisenrakkautta yleensä, vaan kristittyjen veljesrakkautta, syvintä ja kauneinta rakkautta. Sanaa "käsky (entolê)" Johannes käyttää eri tavoin: lain käskynä tai määräyksenä (11:57), Isän Pojalle antamana ohjeena (10:18; 12:49-50), Jeesuksen opetuslapsilleen antamana ohjeena (13:34; 14:15,21; 15:10,12).
35.Samassa määrässä kuin kristityt epäonnistuvat keskinäisen rakkauden osoittamisessa, maailma kieltäytyy uskomasta heihin ja heidän kristillisyyteensä. Mutta alkuseurakunnan aikana pakanat sanoivat heistä: »Katsokaa, kuinka he rakastavat toisiaan!»